Ytrefilet av svin med røbetmos, glaserte gulrøtter og ovnsbakte poteter med timian og edikk

I mange år spiste jeg ikke svinekjøtt. Ikke fordi jeg ikke likte dette, men fordi jeg valgt å ikke gjøre det i solidaritet med menneskene som jeg hadde i livet mitt i den perioden. Så når jeg igjen begynte å lage mat med svin igjen, ble det mange forsøk på å få frem nye retter. Dette er en av dem som jeg er godt fornøyd med. En viktig oppdagelse jeg har gjort er å alltid bruke steketermometer. Da blir det for meg alltid bra resultat. Riktig temperatur, gir riktig resultat. Derfor er det hull i fileten på bilde, ekte og ærlig. Slik gjorde jeg det:

Ytrefilet av svin ovnsbakt

800 gr. ytrefilet av svin
2 ts salt
2 ts pepper
2 ts tørket timian
6-8 hvitløksfedd

Skjær fileten fri for sener og krydre godt med salt, pepper og timian på hele fileten.
Stek hele fileten i panne med smør og olivenolje sammen med 5-6 hvitløkfedd. Ha hvitløken i pannen uten å skrelle den.
Stek fileten på hver side til den har fått gylden stekeskorpe. Legg fileten over i en ildfast form og sett i steketermometer. Hell resten av kraften fra pannen, sammen med hvitløkfeddene i formen og stek i ovnen på 180 grader. Fileten er ferdig når temperaturen er 75 grader. Jeg tar den ut når den er 70 -71 grader og lar den hvile før jeg skjærer i den. Temperaturen stiger til 74-75 før jeg skjærer i skiver. Server sammen med de bakte hvitløkfeddene.

Ovnsbakte poteter med timian og eddik

6-8 store poteter
1-2 ts pepper
1-2 ts tørket urtekrydder
1-2 ts tørket dill
1 ts tørket timian
1/2 dl olivenolje
1/2 dl Eplesider eddik
1 ts flak salt

Vask potetene godt og kutt de i båter. La skrellet være på.
Legg båtene i en  ildfast form og krydre godt med krydderet. Hell over olivenolje og bland godt sammen så alle potetbåtene er dekket med krydder. Legg båtene mest mulig flatt og hell på eplesider eddik.
Stek på varmluft på  180 grader i ca 45 min eller til potetbåtene er blitt sprø.

Rødbetmos

500 gr rødbeter
5 dl grønnsakskraft eller kjøttkraft (fond +vann)
2 sjalottløk
Pepper
Balsamicoeddik

Skrell rødbetene og kutt i biter. Bruk gjerne hansker når du skreller ellers blir hendene veldig røde.
Kutt sjalottløk i små biter og kok alt sammen i en kjele til rødbetene er møre. Jeg bruker ofte kalvefond og vann til å koke i.
Hell av kraften, men pass på at løken ikke helles ut. Kjøres til en puré med en stavmikser. Smak til med salt og pepper.

Glaserte gulrøtter

500 gr gulrøtter
2 ss smør
2 ts honning
1/2 dl gresskarkjerner
Salt pepper

Skrell gulrøttene og kutt i staver.
Ta litt smør i en stekepanne og legg i gulrot stavene. Stek gulrøttene i ca 2 min til de er lett gyldne. Hell på litt vann og legg på lokk. Kok gulrøttene møre i ca 5 min. Ta av lokket og damp av vannet. Når alt vannet er borte, ta litt mer smør og honning i pannen og hell i gresskarkjerner. Rist på pannen slik at alle gulrøttene blir blanke. Smak til med salt og pepper.