Søndagsdugnad

Smak på ordet, dugnad…gir ikke alltid en positiv klang, men når det kommer til mat er det virkelig noe å vurdere. For å kunne spise mat, som har fått stått og putret i timer, med deilige krydder og friske grønnsaker, er litt magi synes jeg. Nå er det jo ikke det man har tid til å gjøre på en tirsdag ettermiddag rett fra jobb, med sultne unger hengende rundt beina, som skriker etter mat. Men med litt planlegging i forkant og en dag i uken (mnd) så kan chili con carne stå på middagsbordet etter 20 minutter og alle er glade😊

For å få til dette må det gjøres en innsats i forkant (jeg har stjålet navnet fra en kjent kokk, som alltid gikk med sixpence på Masterchef Norge) og valgt å kalle det søndagdugnad, men det kan selvfølgelig gjøres andre dager enn søndag😉

En dag i uka prøver jeg altså å legge inn (noen flere) timer på kjøkkenet, så måltidene er raskere å lage resten av uka. Det jeg kan gjøre er f.eks. langtidskoking av høyrygg, som brukes i lapskaus, curry, gulasj suppe, chili con carne, kjøttsuppe, pulled beef, taco varianter for å nevne noen. Jeg kjøper hel svinenakke til pulled pork og høns til forskjellige curryer. Jeg sorterer kjøttet i kraften sin (veldig viktig å få med) og fryser det ned i porsjons pakker hvor jeg skriver inneholdet og dato for nedfrysing. Da er det bare å ta dette ut av fryseren kvelden før og la det tine i kjøleskapet, og jeg har da kjøtt i kraft (viktig) til en kjapp, men supergod og hjemmelaget middag. Når det skal gå riktig fort, bruker jeg også frosne grønnsaksblandinger til f.eks kjøttsuppe og lapskaus, og middagen er klar på 20 min, men smaker som den har stått og putret i flere timer.

Andre ting jeg lager er selvfølgelig kjøttboller, koker svine knoke, kjøttkaker/karbonader, og «suppeposer» med forskjellig fisk og skalldyr klare til å helle i gryta for en rask middag.Det blir også bakt rundstykker og laget müsli som jeg oppbevarer på stort Norges glass.

Alle oppskriftene som jeg legger ut og som kan forberedes tidligere, kommer jeg til å tagge som søndagdugnad, og da kommer hele fremgangsmåten å bli forklart.

Håper dette inspirert til hjemmelaget mat hver dag 😊