Pulled pork

Jeg smakte pulled pork første gang det året jeg bodde i USA.  Jeg husker ikke at jeg var overbegeistret for det. Dette utrolig møre kjøttet, som jeg skjønte ikke hva var, så jeg valgte ofte å bestille «vanlig» hamburger. Selv når vi spiste på et BBQ sted og The Hills (familien jeg bodde hos het det..lenge før MTV serien med samme navn 😊) syntes jeg var rar som ikke valgt BBQ.  Det var jo ikke første gangen jeg ble oppfattet som rar, så jeg kunne leve godt med det 😊.

Det er først når pulled pork begynte å dukke opp her hjemme at jeg bestemte meg for å lage det. Da forstod jeg hvorfor jeg hadde blitt sett rart på, når jeg ikke bestilte dette på disse BBQ restaurantene.

De årene som jeg har begynt å elske det og lager det ofte og spesielt nå jeg skal ha mange på middag. Pulled pork et veldig bra, lettvint og det kan forberedes i forkant.  Det er sosialt å spise, det kan erstatte tacokjøttet på fredagstacoen og det trenger minimalt med jobb i forkant. Fremgangsmåten kan brukes av annet type kjøtt, både storfe og kylling. Skal du gå for kylling, bør du bruke hel kylling, med bare brystfileter kan det fort bli tørt og det vil vi jo ikke😊

Hel svinenakke

Svinekjøttet jeg bruker er hel svinenakke. Får du ikke tak i et helt stykke, kan du bruke nakkekoteletter, husk bare på at de bør være beinfrie. Her kan du bruke både øl, eplejuice eller annen fruktjuice som væske kjøttet skal «kokes» i og det er gøy å smake forskjellen i forhold til hva slags væske du velger. Favoritten min er fortsatt laget med Newcastle øl og dette bør prøves. Restene av væsken benytter jeg i min hjemmelagede BBQ saus, så med variasjon med innholdet, får også sausen forskjellig smak.

Svinenakke lager seg helt selv i ovnen, på lav temperatur og mange timer. Det er viktig at den får nok timer, slik at kjøttet faller fra hverandre. Ikke vær redd for å bruke masse krydder, den skal smake masse og den skal ha litt saus igjen i gryta, slik at kjøttet blir saftig etter du har revet det fra hverandre (eller pulled fra hverandre, derav navnet😊). Topp med en BBQ saus (som du kan lage selv) og server i hamburgerbrød med cold slaw og pickels, eller i hvetetortilla med fetaost, syltet rødløk og revet rødkål, eller med hummus, pitabrød, revet rødbeter og oliven. Uansett blir det et festmåltid 😊

Pulled pork
Pulled pork
pulled pork
pulled pork

Slik gjør jeg det:

Nok til 8-10 sultne folk

Ett helt stykke svinenakke (ca. 2-3 kg)
En liten chorizo (eller annen spicy pølse)
2-3 sjalottløk
1 hel hvitløk (kinesisk, eller 5-6 fedd)
3-4 ss smoked paprika
2-3 ss organo
2-3 ss chili
1-2 ss malt spisskummen
1-2 ss sort pepper
1-2 ss havsalt
3 ss olivenolje
5 dl væske (øl, eplejuice, ananasjuice, tomatjuice, kjøttbuljong)
1 boks hakkede tomater
1-2 ss BBQ saus (hjemmelaget eller kjøpt)

Kutt først løk, hvitløk og chorizo i småbiter. Bland alle krydderne sammen med olivenolje og ha løk, hvitløk og chorizo sammen med krydderblandingen i en foodprosesseor eller morter og kjør til en jevn blanding. Smør blandingen godt inn i kjøttet på begg esider og legg kjøttet i en ildfast form. Hell over væsken, tomatene og BBQ sausen og dekk til med ett lokk eller aluminiumfolie.

Ha i stekeovnen på 100 grader i 12 timer. Ønsker du å korte ned tiden, skru opp varmen til 150 grader og stek i 5 timer. Kjøttet er ferdig når du kan rive det fra hverandre med to gafler. Er det mye væske i formen, når kjøttet er ferdig, øser du dette av og bruker som base for BBQ saus, eller fryser ned og bruker som væske til neste gang du skal lage pulled pork. Det skal være nok væske til å dekke kjøttet når du har revet det fra hverandre, men det skal ikke være får vått.

Server med i hamburgerbrød, coldslaw og pickels. Enjoy😊