Peking and

I går hadde vi et forsinket julebord her hjemme og jeg hadde fått frie tøyler for hva som skulle stå på menyen. Ofte når jeg ender jeg opp med å lage en indisk eller tunisisk rett med brød av noen slag til, pluss noen småretter, for det tar ikke så mye forberedelser og går ganske så kjapt.

Men denne gangen hadde jeg lyst til å prøve noe nytt, så jeg tenke å prøve en rett som jeg ikke har prøvd tidligere, men som jeg har spist og synes er veldig godt. Jeg har jo en forkjærlighet for å langtids steke kjøtt, både svinenakke og storfe (les om det her), så valget ble helstekt and, eller Peking and som det heter. Det er prosess å gjøre dette, så beregne god tid. Jeg ble veldig fornøyd med resultatet, så dette kommer til å bli en gjenganger hos oss. Det er en veldig sosialt rett og kan helt klart erstatte taco en fredag😊

Peking and servers med i små pannekaker, med hoisin saus, agurk og vårløk. Jeg hadde intensjon om å lage pannekakene selv, men det tok litt lengre tid enn jeg hadde beregnet, så heldigvis har vi en god «innvandrerbutikk» her i Fredrikstad, som selger disse. Da ble det tid til å fokusere på å lage bl. annet våruller og brownie😊

Menyen for kvelden ble som følger:

Våruller (se oppskrift her)

Peking And

Larb (oppskriften kommer senere)

Nudelsuppe med dumpling (oppskriften kommer senere)

Brownie med sjokolade ganache (se oppskrift her)

Ananas carppacia med vaniljeyogurt. (se oppskrift her)

Så her kommer oppskriften på Peking and. Denne hold til 11 personer som en del av et «tapas» bord, men holder til 4 personer som en hovedrett.

Peking and

1,2 kg and
2 ss honning
2 ss vin (jeg brukte hvit, men du kan bruke sherry)
2 ts kinesisk five spice krydder
2 ts sherryeddik
2 agurker
1 bunt vårløk
½ flaske hoisinsaus (fås kjøp i en innvandrerbutikk)

Skyll godt av anden i rennene vann. Kok opp vann i en stor kjele og legg i anden. Ta kjelen av varmen og la anden trekke i 30 min. Bland sammen honning, vin, krydder og eddik en bolle.

Ta ut anden og tørk den godt med papir.

Pensle halvparten av marinaden over hele anden og la den hvile i 1 time. Legg anden på rist over en langpanne og ha i vann. Stek i oven på 170*C i 3 ½ time. Pensle resten av marinaden på anden.

Skru opp temperaturen til 200 *C og stek videre i 30 min til skinnet er blitt sprøtt. Pass på at anden ikke blir brent. Ta ut anden og la den hvile i 20-30 min før du dele den i biter med gafler (som pulled pork).

Kutt agurken og vårløken i små strimler. Ha hoisinsaus i en bolle og ha litt vann så det blir en flytende saus (ikke for tynt)

Varm pannekakene i bambusdamper i en wok. Hell litt vann i woken og kok opp. Sett bambusdamperen oppi woken, legg et lite stykke bakepapir eller lignende i bunnen (av det øverste nivået) og legg en liten bunke av de frosne pannekakene oppå. Sett på lokket og la pannekakene få dampe i 3-5 minutter til de er varme.

Ta en pannekake fra bambusdamperen, smør på hoisinsaus, legg på kjøtt, agurk og vårløk og nyt en munnfull😊 dette må dere prøve.