Kjøttsaus
Denne kjøttsausen lager jeg hver uke og er helt klart en av mine helt klare favoritter. Jeg lærte fremgangsmåten i min «tunisiske» periode og denne kjøttsausen bruker jeg til lasagne, klassisk hjemmelaget pizza, alle mulige pastatyper, gratenger you name it. Få dreisen på denne og du kommer til å bli like glad i den som jeg😊
Det er noen nøkkel ingredienser som ikke kan byttets ut og fremgangsmåten må følges:
- Det må brukes tomatpure (ikke hakkete tomater)
- Tomatpuréen må «svies av» i oljen, sammen med løk. (forklaring kommer i oppskriften)
- Den må kokes i min. 30 min.
- Alt krydder må i sammen med løken og oljen.
Til denne sausen bruker jeg harissa. Det er en tunisisk chilipaste og den fås kjøpt i innvandrerbutikker. Får du ikke tak i den, kan du bruke chilipulver i stedet, men smaken blir helt klart best med. Og når vi er inne på harissa, dette er et «krydder» som kan brukes til mye. Jeg bruker det i bl.a potetsalat, tunfisk salat (oppskrift kommer senere og den er helt rå om jeg kan si det selv), coldslaw ect.. Jeg spiser den sammen med tunfisk, stekt egg, oliven og brød, mmmmm😊 Jeg sier bare prøv selv. Og ja den er sterk, så prøv deg frem.
Ok, til oppskriften og den kommer her:
Kjøttsaus
500 gr karbonadedeig/kjøttdeig
4 ss tomatpure
1 ts Harissa
1 stor gul løk
1 kinesisk hvitløk eller 5 hvitløksfedd
2 toppede ss Ras el Hanout
2 ss paprika pulver
1 ts gurkemeie
½ ts malt stjerneanis
2 laubærblad
Ca 5 dl okse/kalvebuljong(total mengde utblandet med vann)
Salt/pepper
Stek kjøttdeigen i en stor gryte. Ha i finhakket løk og hvitløk og surr dette sammen med kjøttdeigen.
Ha i alt av krydder og bland godt. Det skal være så mye krydder at det kan minne om tacokjøttdeig. Ha så i tomatpuré og stek dette i 2-3 min før du har i buljongen. La dette koke opp og skru ned temperaturen. Da sausen småputre i 1-2 timer. Ha i mer vann underveis, hvis sausen blir for tykk.
Server med pasta, salat med tomat, spinat, fetaost og rødløk. Topp med masse svart pepper og parmesan. Happy life 😊