Couscous med lam

Påske er tid for lam, lammelår med rosmarin og hvitløk. Jeg var ikke spesielt glad lammelår og brukte ikke å lage mye annet lam enn får i kål. Dette endret seg når jeg fikk servert couscous med lam og ble lammefrelst. Å koke lam til det faller av beina med masse krydder og Harissa (fikk du ikke med deg innlegget om harissa kan du lese dette her) er det beste som fins. Og Couscous med lam er absolutt favoritten. Denne herlige retten, med saus og lam og grønnsaker. Nam😊

Couscous er nasjonalretten i Tunisia. Den kan  også lages med storfe, kylling eller med grønnsaker. Jeg lærte meg å lage den med å bruke en coucouser. Dette er en kjele med «sikt» hvor couscousen dampes, mens sausen med kjøttet og grønnsakene koker under. Dampen fra dette gir couscousen en helt fantastisk smak av krydderet i sausen. Denne prosessen tar flere timer og lages til  bland annet i bryllup, til ramadan og rett og slett som tradisjonell søndagsmiddag 😊 Når jeg skal lage couscous hjemme, bruker jeg hurtigvarianten som bare blandes med varmt vann og deretter med sausen. Det blir en helt bra rett av det også, selv om couscous laget på originalmåten er noe helt spesielt. Så hvis dere er ute å reiser i nordafrika eller finner en nordafrikansk spisested som serverer couscous, prøv det og bli bergtatt.

Dette er slik gjør jeg det.  Hvor mange oppskriften holder til er ikke lett å si. Hvis jeg skal lage mat til 5 personer, blir det alltid nok til i hvert fall nok mat til de pluss noen flere. Jeg er alltid livredd for at det skal være for lite mat, så jeg lager mer enn jeg må. Så prøv dere frem og gi meg gjerne tilbakemelding på hvor mange personer dere lagde til utfra min oppskrift. God påske 😊

Slik gjør du:

Couscous med lam

400 gr. Couscous
Vann

500 gr. Lamme-/storfe kjøtt
Olivenolje
1-2 gule løk
1-2 fedd hvitløk
En liten bunt bladpersille, finhakket.
1-2 ts. Harissa
1-2 ss ras al hanout
1 ts gurkemeie
1 ts nykvernet sort pepper
Salt
2-3 ss tomatpure
ca 7 dl vann
1 grønn paprika
3-4 poteter
1 boks kikerter
2 gulrøtter
¼ hodekål
200 gr. frosne favabønner

Finhakk løk og hvitløk i olivenolje. Ha i kjøttet og surre dette i 2-3 min. Ha i alt krydder, bladpersillen og tomatpuré og la dette steke litt. Ha i vannet og kok opp. La dette koke i 2-3 timer til kjøttet er mørt. Pass på at det er nok saus, blir det for tykt, ha i mer vann. Den skal være tykkere enn en suppe, men tynnere enn gryterett. Ha i grønnsakene og kok til potetene er ferdige.

Kok opp vann og hell over couscousen. La den svelle i 5 min. Rør rundt den luftig med en gaffel. Bland inn sausen, all couscousen skal bli rød. Legg kjøttet og grønnsakene på toppen og server. Dekk på med gaffel og skje og nyt 😊