Chili Con Carne

Dette er en oppskrift som med ferdigkokt kjøtt og kraft, blir en kjapp og utrolig god hverdags middag eller et alternativ til taco fredag eller en deilig søndagsmiddag. Mørt kjøtt som har putret i flere timer sammen med flere typer paprika og løk, som gir en helt fantastisk god kraft. Jeg serverer denne gjerne med ris, grillet mais, nacho chips og rømme. Chili er jo obligatorisk i en chili con carne, så den må med, men jeg regulerer styrken i forhold til hvem jeg skal servere maten til. Jeg har servert denne til eldste datteren min (hun er 2,5 år) og jeg fikk beskjed at: den er litt sterk mamma😊, men med litt rømme ved siden av, gikk den ned. Hvilken type chili man bruker, gir også utslag for «hot» den blir, så her må man prøve seg frem.

Når jeg kjøper chili på Rema eller Kiwi, er ofte flere chilier i pakken og jeg synes ofte at disse holder seg så dårlig og tørker så for ut. Jeg har funnet en løsning som funker bra for meg, slik at jeg ikke har svinn på chili i det hele tatt. Chili er nemlig perfekt å fryse ned. Jeg kjøper flere farger og fryser ned i «zip-lock» poser. De kan hakkes eller rives i frossen tilstand og fungere som de skulle vært ferske. Det er derimot viktig at de blir hakket når de er frosne, slik at de ikke blir liggende å tine, for da blir de triste og bløte og mister fastheten sin, så jeg anbefaler å ta de ut akkurat når de skal brukes. Prøv selv og se😊

Null mat svinn er miljøvennlig og bærekraftig, og dette et av mine bidrag i en «grønnere» hverdag her i huset. (Nå kan man si at å spise storfe kjøtt, er en av de virkelig store miljøsynderne, så vi går ikke helt i null i klima regnskapet kan du si😊😊)

Oppskriften under er beregnet for Chili con carne, men metoden bruker jeg til flere retter også. Med andre grønnsaker og krydder, lager jeg baser til biff stroganoff, curry rendag og helt vanlig lapskaus. Jeg bruker alltid løk og purre, men varierer med hvilke krydder jeg bruker til de forskjellige rettene. Men tenk på at basen skal være kjøtt, løk, purre, krydder og kraft og legge man til 2-3 timer, har du et himmelsk kjøtt som du kommer til å lage om og om igjen. Trust me😊

Jeg liker å koke mye kjøtt når jeg først er i gang, så oppskriften her er beregnet til 3-4 middager. Trinn 1 er søndagdugnad (som jeg har beskrevet her)  og trinn 2 er ferdig middag.

Så over til oppskriften og den kommer her:

Chili con carne

Trinn 1

2-3 kg høyrygg av storfe (prøver alltid å velg kjøtt som er godt marmorert)
2 grønne paprika (i strimler)
2 røde paprika (i stimler)
2-3 store gule løk (grovhakket)
1-2 røde chili (fin hakket)
1 purre (grovhakket)
2-3 ss paprika pulver
2-3 ts urtesalt (jeg bruker Herbamare orginal)
2 ts sort pepper
1 ts salt
1 ½ liter kjøttkraft (fond+vann) jeg bruker kalve fond, men du kan bruke oksekraft

Trinn 2

2 ss tomatpuré
2 ss cumin (malt spisskummen)
1 ss paprika (ja mer paprika)
1 ts malt nellik
1 boks røde bønner
1 boks hvite bønner
Salt/pepper

Trinn 1:

Kutt kjøttet i biter og stek det i smør og olje i en gryte. (olje tåler høy varme, smør for smak) Stek kjøttet i flere om ganger, slik at det får en fin og gylden farge. Når alt kjøttet er brunet, ha alt tilbake i gryten (passe på å få med saften fra kjøttet gir fra seg på også).

Tilsette løk, purre og paprika og la dette surre litt med, til løken blir myk.  Tilsett chilien og resten av krydderet og bland alt sammen godt sammen. Tilsett kjøttkraften til den dekker kjøttet og ha på lokk. Kok opp og la dette småkoke i 2-3 timer. Kjøttet er klart når det faller fra hverandre. Fordel i fryseposer (som er merket med innhold og dato), avkjøl og frys ned eller forsett til trinn 2:

Trinn 2:

Ha i tomatpuré og resten av krydderet sammen med kjøttet og la dette koke i ca. 20 min. Sjekk med jevne mellomrom at sausen ikke blir for tykk, da tilsetter du mer vann. Ha i bønnene de siste 10 min. Smak til med salt og pepper.

Server denne herligheten med hvit ris, grillet mais, nacho chips, revet ost og rømme.

Enjoy😊